Évora en Alentejo
Évora (spreek uit: Èvora met de nadruk op de eerste lettergreep) is door de Unesco uitgeroepen tot 'patrimonio mundial' zoals vele andere illustrere plaatsen op de wereld bijv. Djenné in Mali, Delft in Nederland. Het wil o.a. zeggen dat er meer geld beschikbaar is om de stad op te knappen en huizen, kerken en andere monumenten op peil te houden. Er is veel te zien in Évora, vanaf het stenen tijdperk (de dolmen bij Guadalupe en Valverde ca. 10 km. westelijk van Évora). 'De best bewaarde Romeinse tempel van het Iberisch schiereiland' in de oude stad, toegeschreven gewijd aan Diana, is het trotse bezit van deze stad. Er zijn resten van Romeinse muren, een aquaduct komt van een afstand van ca. 10 km vanuit het noorden (het stuwmeer Divor) de stad in, eindigt binnen de muren en is nog steeds af en toe in gebruik.
Het belangrijke museum van Évora, dat een geweldige collectie heeft, is helaas een aantal jaren gesloten vanwege een verbouwing, een deel van de collectie is te zien in een van de kerken in de stad. Toeristeninformatie en een goed kaartje van de stad kunt u bekomen in het bureau Turismo op het Praça Giraldo in het midden van de oude stad.
Het nu gezellige Praça Giraldo omringd door huizen uit de 18e en 19e eeuw, was tijdens de beruchte Inquisitie (ca 1500 tot 1700) het toneel van ettelijke heksen- en ketterverbrandingen. Nu is het in de zomer bijna dagelijks een muziekpodium, voor iedereen toegankelijk en druk bezocht door oud en jong van de Évoraanse inwoners.

Er zijn in Évora talloze restaurantjes, de Portugezen eten vaak buiten de deur. De prijs van eten en drinken in restaurants is een stuk goedkoper dan in Nederland. Ook zijn er disco's en bars voor jongeren.

Évora was ooit een belangrijk centrum voor polyfonie en heeft ook diverse belangrijke componisten voortgebracht in de laat-middeleeuwen. Het centrum van deze muziek was uiteraard destijds de kathedraal, de 'Sé'. Er is nog steeds een conservatorium en ook een groot universiteitsgebouw, ooit gesticht door de Jezuiten. Het gebouw is toegankelijk en interessant vanwege zijn talloze 'azulejos', keramische tegels. Het muziekaanbod in Évora zowel klassiek als populair is vrij groot in de zomer, in zalen maar ook vaak in de openbare ruimte en dan ook meestal gratis toegankelijk.

Meer informatie over Évora in alle gidsen over Portugal, de gids van Rentes de Carvalho (Nederlander van Portugese geboorte) is zeer informatief wat betreft historische achtergronden m.n. Ook de kleurrijke Standaardgids vinden wij heel prettig en staan vol met nuttige en leuke informatie en veel plaatjes natuurlijk.